Yurt dışında mühendis olarak çalışmak istiyorsun.🗽

Tüm dünyadaki iş fırsatlarını değerlendirebilmek🎯

Mühendislerimizin hayali, sevgili @onur Özdemir USA deneyimini bizlerle paylaşıyor.

Mühendislik background u olan Proje Manageriyim. Güneş enerji firmasında büyük ölçekli güneş santrallerini manage ediyorum. Teknik bir mühendis olarak çalışmadığım için soruları Proje Manager olarak cevapladığımı belirtmeliyim.

Not: Uzun zamandır Türkçe yazmadım, imla hatalarım için beni bağışlayın.

Mühendis olmaya nasıl karar verdin?

Açıkçası babam doktor, avukat veya mühendis seçeneklerinden birisini okumazsam üniversiteye gidemeyeceğimi söylemişti. Bunlar arasından ise puanım mühendisliğe yetti.

Not: Benim hayalim ressam olmaktı.

Neden yurt dışında çalışmayı düşündünüz?

İki neden sayabilirim:

1) Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliğini kazandım. Ardından yatay geçiş ile Dokuz Eylül Üniversitesine geçtim. Sınıfımda okadır çok zeki mühendis adayları vardı ki, açıkçası benim derslerim yeni okulumda hiç de iyi değildi ve iş hayatında is bulma da zorluk yasayacağımı duşundum — Çünkü benden çok daha kalifiye ve mesleğini çok seven insanlar vardı etrafımda. Türkiye’deki İstihdam ve ise başvuru sayılarını da düşündüğümde tablo çok iç açıcı değildi. Kulvar değiştirip yurt dışında sansımı denemeye karar verdim.

2) Dünyayı görme isteği bende en başından beri vardı ve Work & Travel ile gitmek bunun için çok idealdi (Ayni anda Erasmusu kazanmıştım, ama Work & Travel ile USA ye gitmeye karar verdim). Türkiye dışındaki ülkelerde insanların yasam tarzlarını gözlemlemeyi, arkadaşlar edinmeyi, kısacası dünyayı gezmeyi hep istemiştim. Bu kararımda çok etkili oldu. Suan 26. Ülke — Guatemala’yı keşfediyorum bu yazımı yazarken and stil counting

Yurt dışında hangi şartlar sizin için uygundu? İşleyiş farklılıkları nelerdir?

Bu konuda biraz şanslıydım sanırım. Makine Mühendisliğinin hiçbir alanı ilgimi çekmiyordu ve ilk is yerimde manager ima beni Electrical Engineer olarak train edip edemeyeceğini sordum, o da kabul etti Elektrik Mühendisi olarak kariyerime başlama fırsatı buldum. Güneş enerji firmasında ve ardından Project Manager olarak kariyerime devam etmeye başladım.

İsleyiş farklılıkları:

– USA de istediğim mesleği yapma özgürlüğüm vardı. Mühendisliği eğer sevmeseydim ki ilk mühendislik is deneyimim USA de oldu, resim yapmaya devam edecektim — Bu Türkiye koşullarında bu kadar kolay olmayacaktı.

– İnsanlar birbirlerine karsı daha toleranslılardı. Is ortamında sorunun cevabini bilmiyorum veya anlamadım demekten çekinmiyordu kimse. Hatta birbirine anlatırken mutlu oluyorlardı. Bu mükemmel bir şeydi.

– Yasam kalitesi Türkiye ye göre daha yüksekti. Örneğin restoranda görevi bulaşık yıkamak olan bir arkadaşım kendisine araba alabiliyor, tatiline gidebiliyor her yıl, yaptığı isten zevk alıyor. Bu durum ne yazık ki Türkiye de hala mümkün olmadı. Hepimizin bildiği malum konular

Yurt dışındaki is hayatında sizi şaşırtan şey var midir?

İnsana verilen değer beni çok şaşırtmıştı en basta. İlk elektrik mühendisi olarak ise başladığımda, yöneticim benim Amerika ya yeni geldiğimi biliyordu — Ve İngilizcem bile tam oturmuş değildi. Hayatimin her alanında bana yardımcı olmaya çalışıyordu. Mesela her Cumartesi günü beni arar, 1 yıllık — 5 yıllık — 20 yıllık planlarımı gözden geçirirdik, felsefe konuşurduk, seyahat edilmesi gereken yerler önerileri verirdi bana. Kısacası mentorluk yaptı personally and professionally. Hala da sürekli konuşurum kendisi ile

Bu durum sadece ona özel değildi. İlerleyen kariyerimde birçok yöneticinin bunu seçtikleri insan üzerinde yaptıklarını gördüm, gelecek nesille bir şey bırakmaktı cabaları. Ayni şeyi bende yapmaya çalışıyorum.

Mühendisliği tek kelime ile tanımlayacak olsan bu ne olurdu?

Problem çözme sanatı

Mühendis olarak mühendis adaylarına neler tavsiye edersin?

İzlediğim patikayı öneriyor gibi olacak fakat meslektaşlarıma yurt dışında en azından bir sure yasama ve çalışmayı öneririm.

Bir mühendislik problemini çözmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Project Manager olarak problem çözmediğimiz an yok diyebilirim. Çünkü herhangi bir departmanda (Engineering, Safety, Commissioning, Estimating, Procurement etc) ortaya çıkan sorun, Project Manager in masasına geliyor benim pozisyonum için. Problemi 3 ayrı seçenekte ele alıp, en iyi kararı vermeye çalışıyorum:

– Schedule: Vereceğimiz karar proje bitişini etkileyecek mi, etkileyecek ise bunun artı ve eksilerini yazarım.

– Scope: Vereceğimiz karar projenin teknik bir detayını değiştirecek mi. Bu değişim projeyi artı ve eksi olarak nasıl etkileyecek bunları belirlerim.

– Budget: Vereceğimiz kararın finansal olarak getirisi ve götürüsü nedir bunu belirlerim.

Üzerinde çalıştığınız en zorlu mühendislik projesini anlatabilir misiniz?

Kariyerim boyunca güneş santralleri üzerinde çalıştım. Nevada eyaletinde (Vegas’ın 30 dk güneyinde) 120MV-AC lik bir güneş projesinin 6 ayda bitmesi gerektiği söylendi. Aksi takdirde büyük yaptırımları olacaktı ve aktif olarak inşa ettiğimiz tek proje buydu ve bitmesi gerekiyordu zamanında.

Sanırım haftada 110 saat çalıştım bu 6 ay boyunca, hafta sonları da dahil. Sahadaki çalıştığım ofiste yatıyordum erkenden kalkıp ise devam etmem gerektiği için. Çalıştığım firma start up olduğu için eleman sayımız kısıtlıydı ve her şey ile benim ilgilenmem gerekiyordu (Town dan izinlerin alınması, malzemelerin siparişi, schedule un hazırlanması, inşaatın yönetimi etc.)

Projeyi bitiş tarihinden 2 gün erken bitirdik : ) Sanırım bu en zor projemdi.

Zamanı geriye alıp mühendislik alanını tekrardan seçme şansın olsa, hangi alanı seçerdin?

Bilgisayar Mühendisliğini seçerdim. Yazılım alanından kendimi geliştirirdim (Java Script, C++ etc). Bu alanın en büyük avantajı uzaktan çalışabilme olanağı olduğunu düşünüyorum. Birçok arkadaşım Tayland veya Arjantin de yaşayıp, USA veya İngiltere firmasında çalışabiliyor lokaysan sıkıntısı olmadan.

Yurtdışında sizi en çok ne zorladı?

Yemek kültürü USA de biraz farklı, sanırım Türk yemeklerini unutamamam en çok zorlandığım konu : )

Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?

Evet.

Farklı kültüre adapte olurken başınızda geçen bir anınız var mı?

Amerika ya ilk Work & Travel programı ile geldiğimi belirtmiştim. O kadar sure kimse ile konuşmamışım ki, uzun bir sure tüm is arkadaşlarım benim Meksika dan kacak geldiğimi düşünmüş

Son altı ayda hangi mühendislik becerilerini öğrendiniz veya geliştirdiniz?

Tam olarak mühendislik becerisi olmayabilir bu, insanların önünde konuşma yeteneğimi geliştirmek için dersler alıyorum. Burada Toastmaster Class diye geçiyor.

Psikoloji alanından kitaplar okuyorum, bu ekibimi yönetmemde bana yardımcı oluyor.

Mühendislik dışında ilgilendiğin farklı işler ya da hobilerin var mı?

Mühendislik dışında is olarak bakimi yapılmamış evler satın alıyorum, kendim yenilemeye gayret ediyorum (Su sıralar su tesisatı değiştirmeyi öğreniyorum ) ve Airbnb isimi geliştirmeye çalışıyorum.

Hobiler: Snowboard, Tennis, ve Travelling.

3 adet kitap tavsiyesi istersek neleri okumamızı önerirsin?

– Simyacı — Paulo Coelho ( En sevdiğim kitap sanırım — Defalarca kez okumuşumdur).

– Böyle Buyurdu Zerdüşt — Friedrich Nietzche

– Dönüşüm — Franz Kafka

Onur Özdemir kimdir?

Amerika ve çevresi ülkelerde büyük ölçekli güneş enerji santrallerini yönetiyorum, Proje Manager olarak çalışıyorum.

2007 senesinde Süleyman Demirel Makine Mühendisliğine başladım, 2009 senesine Dokuz Eylül Üniversitesine geçiş yaptım. 2012 senesinde Amerika’da yasamaya başladım ve New York eyaletinde ikamet etmekteyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir